Червеният печат в паспорта ми отвори пътя. Малко преди полунощ ми бе

...
Червеният печат в паспорта ми отвори пътя. Малко преди полунощ ми бе
Коментари Харесай

ДВ на 70: „Нас ни слушат, гледат и четат“

" Червеният печат в паспорта ми отвори пътя. Малко преди среднощ ми бе позволено да напусна територията на Русия ", заяви Юрий Решето при започване на март 2022 година. В една студена зимна нощ преди 14 месеца шефът на московското студио на Дойче Веле (ДВ) мина моста над граничната река сред руския Ивангород и естонския град Нарва. Той бе последният от чиновниците на немската социална медия Дойче Веле, работещи в Русия. Решето напусна страната, която забрани неговата работа и разгласи работодателя му за " задграничен сътрудник ".

" Натискът е голям "

Дойче веле навършва 70 години. Примерът на сътрудниците от Русия показва ясно, че медиите в целия свят са подложени на напън. " Натискът върху свободата на печата е голям. Затова нашата задача към момента е толкоз извънредно значима ", споделя генералният шеф на Дъждовни води Петер Лимбург.

Отделът " Сигурност на пътуванията и изключителни обстановки " на Дъждовни води в последно време е покрит с повече запитвания след като и да било преди. Възможно е да вземем за пример да зародят проблеми при проява на десни екстремисти в Германия. Но в действителност загрижеността е обвързвана най-много със чиновниците на медията в други елементи на света - в Русия, Афганистан, обособени страни в Африка и Латинска Америка. Случва се някъде някой да бъде задържан или пък някой да стане жертва на нахлуване. Хората в отдела постоянно са нащрек.

1963 година: за 10-годишния празник канцлерът Конрад Аденауер дава изявление за Дъждовни води Снимка: DW

Обикновено сходни случаи даже не стават известни в Германия - рядко се случва противоположното. В началото на февруари Джафар Абдул Карим, началник на арабската стратегия на Дъждовни води, и екипът му трябваше да анулират планувана продукция в Багдад, откакто получиха закани. Те бързо напуснаха Ирак. Според Абдул Карим те са били подложени на все по-силен напън от висши чиновници в страната.

" Уважаеми и скъпи слушатели в далечна страна... " Така стартира част от програмата DW Media World 2023, чийто дебют бе преди 70 години. Дойче Веле започва излъчванията си на 3 май 1953 година с приветствено слово на тогавашния германски президент Теодор Хойс. Обявената цел на радиостанцията бе " да се съобщи политическия, стопански и културен облик на Германия на слушателите в чужбина ".

Дъждовни води стартира работата си от Кьолн като радиостанция на къси талази. Първоначално програмата доближаваше до публика в доста елементи на света единствено на немски език. Първите непознати езици бяха добавени през 1954 година. През 1992 година се появяви малкия екран, а скоро по-късно - и онлайн наличията.

2018 година: генералният шеф Петер Лимбург дружно с канцлерката Ангела МеркелСнимка: DW

Днес дните на късите талази от дълго време са част от историята на медията. " Захванахме се с цифровизацията, начертахме ясна стратегия, превърнахме се в интернационална медийна къща с явен фокус върху потребителите ", обобщава през днешния ден генералният шеф Петер Лимбург. В момента Дъждовни води разчита от ден на ден на интернет, обществените медии и партньорските мрежи. Лимбург е отпред на медията от 9 години и половина и съумя да усили интернационалното значение на Дъждовни води. 

Преходът от слушатели към почитатели

Дъждовни води предлага разнообразна продукция: телевизионни стратегии, вести, богати аудио- и онлайн съдържания на 32 езика. И не на последно място - участва интензивно в обществените медии. Смартфоните имат все по-голямо значение за медийния свят. Някогашните слушатели през днешния ден към този момент са почитатели в обществените мрежи.

Малко хора в Германия знаят, че Академията на ДВ е водещата немска организация за интернационално развиване на медиите. От 1965 година тя е обучила десетки хиляди експерти на публицистика. Германските политици в чужбина от време на време срещат зад граница събеседници, които описват за въздействието, което е имало върху тях образованието им в Дойче Веле.

Сградата на Дъждовни води в Бон (бялата сред двете по-високи)Снимка: imago/epd

Някои от нещата в навечерието на 70-годишнината припомнят за политическите провокации от епохата на основаването. Отново се приказва за Студена война, и още веднъж свободата на изразяване и свободата на печата са застрашени по целия свят.

" Международната публицистика е изправена пред голямото предизвикателство да остане налична и разполагаем на хората. Защото автократи по света поставят старания да ни блокират, а от време на време и дори да ни цензурират. И мисля, че това заплашва интернационалната публицистика ", показва Лимбург. И още: " Именно поради това всички ние, които имаме вяра в демократичните полезности и които би трябвало да пазиме плурализма в света, би трябвало да работим дружно. За да продължим да сме в действителност налични за потребителите ни и за хората, които се нуждаят от нас. "

Сградата на Дъждовни води в БерлинСнимка: picture-alliance/dpa/ZB

В двете централи на Дъждовни води в Бон и Берлин сега работят към 3700 чиновници от над 60 националности. Това евентуално значи, че медията е по-мултикултурна от всяка друга институция в Германия. През последните години броят на кореспондентите в Африка, Азия и Латинска Америка също набъбна.

" Нас ни слушат и четат "

В момента редакциите в Бон и Берлин са застрашени от съкращения. Във време, в което натискът върху демокрацията и свободата на медиите в международен мащаб се усилва, провокациите нарастват. Също както и разноските. От началото на съветската експанзия против Украйна забележителен брой чиновници на Дъждовни води постоянно са се намирали на място в Украйна, с цел да вършат репортажи и да оповестяват новините оттова.

Юрий Решето към този момент предава от латвийската столица РигаСнимка: DW

А Юрий Решето, който оглавяваше московското студио на Дъждовни води до март 2022 година, в този момент управлява студиото на Дъждовни води, което бе основано в латвийската столица Рига. " Ние сме там. Не сме мъртви и не сме замлъкнали, не сме били отстранени ", споделя той. Той твърди, че в Рига екипът може да работи свободно. " Тук можем да кажем това, което желаем да кажем ". И приключва оптимистично: " Нас ни слушат, нас ни гледат, нас ни четат. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР